Luku 6 · 6.6
Varmuuskopiot WebOkéssa: mitä me säilytämme ja mitä voit tehdä itse
Varmuuskopio, jota käytät itse, on sisäänrakennettu WebOké Nextcloudiin: roskakori (Poistetut tiedostot) ja tiedostojesi versiot. Niiden avulla voit itse, ilman kenenkään apua, palauttaa tiedostoja, kansioita ja vanhempia versioita.
Mitä voit palauttaa itse
| Mitä tapahtui? | Ratkaisu |
|---|---|
| Tiedosto tai kansio poistettiin vahingossa | Palauta Poistetut tiedostot kansiosta, katso Poistetun tiedoston palauttaminen Poistetuista tiedostoista |
| Tiedosto ylikirjoitettiin tai muokattiin väärin | Palauta vanhempi versio, katso Vanhemman version palauttaminen ja versioiden nimeäminen |
| Joku poisti tiedoston jaetusta kansiostasi | Löytyy omasta Poistetut tiedostot kansiostasi, jos olet tiedoston omistaja, katso Poistetun tiedoston palauttaminen Poistetuista tiedostoista |
Kuinka kauan poistetut tiedostot ja versiot säilyvät, lue Kuinka kauan Nextcloud säilyttää versioita ja poistettuja tiedostoja?. Lyhyesti sanottuna: poistetut tiedostot ja versiot säilyvät enintään 31 päivää, ja aiemmin, jos tilaa tarvitaan muuhun. Nimetyt versiot säilytetään.
WebOkén järjestelmävarmuuskopiot
Lisäksi WebOké ottaa varmuuskopioita itse palvelimista. Ne ovat ylimääräinen varmistus hätätilanteiden, kuten palvelinvian, varalta. Ne eivät ole asiakkaiden saatavilla: et voi itse palauttaa niistä mitään. Käytä siis päivittäisessä työssäsi roskakoria ja versioita.
Mitä voit tehdä itse
- Oma kopio tärkeistä tiedostoista: säilytä itse myös kopio tiedostoista, joita et missään tapauksessa saa menettää. Esimerkiksi Nextcloud Files työpöytäsovelluksen avulla tietokoneellasi (Miksi työpöytäsovellus? Selain, sovellus vai verkkolevy): ota kyseinen kansio mukaan tietokoneesi varmuuskopiointiin, tai kopioi tiedostot silloin tällöin ulkoiselle levylle.
- Anna tärkeille versioille nimi, jotta niitä ei siivota automaattisesti pois (katso Vanhemman version palauttaminen ja versioiden nimeäminen).
- Älä poista pysyvästi liian nopeasti: sitä, minkä poistat Poistetut tiedostot kansiosta tai hävität toiminnolla Tyhjennä poistetut tiedostot, et voi enää itse palauttaa.
- Ole varovainen jakaessasi: anna muokkausoikeudet vain niille, jotka todella tarvitsevat niitä (katso Jakaminen oman Nextcloudisi käyttäjän kanssa).
- Siirrä omistajuus ennen käyttäjän poistamista, sillä poistettu käyttäjä kaikkine tiedostoineen katoaa lopullisesti (katso Siirrä omistajuus, kun kollega lähtee).
Huomaa: päästä päähän salattuja kansioita ei voi lukea kukaan muu kuin sinä, ei edes WebOké. Jos kadotat avaimen, näitä tiedostoja ei voi enää avata. Lue tästä lisää kohdasta End-to-end-salaus: milloin kannattaa, milloin ei.
