Kapitola 3 · 3.6
Zobrazení, odvolání nebo vzdálené vymazání zařízení a sezení
Podívejte se na krátké video
V sekci Zařízení & sezení uvidíte všude, kde jste přihlášeni pod svým účtem: v prohlížečích, v aplikacích Nextcloud v počítači a telefonu a s hesly aplikací. Zde také vyřadíte zařízení, například pokud Vám byl ukraden telefon.
Zobrazení seznamu
- Klikněte vpravo nahoře na svou profilovou fotku nebo své iniciály.
- Vyberte Nastavení.
- Vlevo klikněte na Zabezpečení.
- Přejděte dolů na Zařízení & sezení.

V každém řádku vidíte:
- Zařízení (1): název hesla aplikace, aplikace jako desktopová aplikace nebo aplikace Nextcloud s typem zařízení, nebo prohlížeč, ve kterém jste přihlášeni. Toto sezení je prohlížeč, ve kterém právě pracujete.
- Poslední aktivita: kdy dané zařízení naposledy komunikovalo s Vaším Nextcloud.
- Tlačítko se třemi tečkami (2) s možnostmi, co s daným zařízením můžete udělat.
Tip: Ikona klíče znamená heslo aplikace. U prohlížeče vidíte logo daného prohlížeče.
Vyřazení zařízení
Klikněte na tři tečky vedle zařízení. Zobrazí se nabídka s těmito možnostmi:

- Povolit přístup k systému souborů: pouze u hesel aplikací. Je li zatrženo, aplikace smí přistupovat i k Vašim souborům. Pokud heslo aplikace používáte pouze pro kalendář a kontakty, zatržení můžete zrušit.
- Přejmenovat: dejte zařízení nebo heslu aplikace srozumitelnější název.
- Odvolat: zařízení se okamžitě odhlásí a nemá již přístup k Vašemu Nextcloud. Soubory, které už na zařízení byly, tam zůstanou. Použijte toto u starého notebooku, aplikace, kterou už nepoužíváte, nebo hesla aplikace, které jste ztratili.
- Vymazat obsah zařízení: jakmile se zařízení znovu připojí, dostane pokyn k odhlášení a k odstranění souborů Nextcloud, které na něm jsou. Použijte toto u odcizeného nebo ztraceného notebooku či telefonu.
U možností Odvolat a Vymazat obsah zařízení Vás Nextcloud někdy nejprve požádá o heslo, aby potvrdil, že jste to skutečně Vy.
Pozor: Vymazání obsahu zařízení funguje pouze u samotných aplikací Nextcloud (desktopová aplikace a mobilní aplikace), a to teprve až se zařízení znovu připojí k internetu. Odstraní pouze to, co daná aplikace synchronizovala, nikoli zbytek zařízení. U prohlížeče nebo aplikace s heslem aplikace přístup pouze odvoláte, vymazání zde není možné. Co dále dělat v případě krádeže, si přečtete v Na dálku zablokovat odcizený notebook.
Odhlášení prohlížeče na jiném počítači
Zapomněli jste se odhlásit na počítači někoho jiného? Najděte příslušný prohlížeč v seznamu podle poslední aktivity a zvolte Odvolat. Okamžitě tak budete odhlášeni.
Co když něco nepoznávám?
Vidíte zařízení nebo prohlížeč, který neznáte, a nešlo přitom o spolubydlícího ani kolegu, který používá Váš účet? Odvolejte dané zařízení a ihned si změňte heslo (Wachtwoord wijzigen of vergeten). Zapněte si také aplikaci pro ověřování (authenticator) (Nastavení aplikace pro ověřování se a uložení záložních kódů) a zkontrolujte heslo své e-mailové schránky, protože tam přicházejí Vaše přihlašovací kódy.
