Kapittel 16 · 16.2
Rydde opp konfliktkopier i en stor mappe uten å miste noe
Spørsmålet: etter en periode uten internett, eller etter å ha satt opp en ny datamaskin, ligger det plutselig snesevis av filer med (conflicted copy i navnet. Kan du bare slette dem?
Det korte svaret: ikke uten å sjekke først. I en konfliktkopi ligger din versjon av filen, som (ennå) ikke finnes i Nextcloud. Det som står i originalen, er versjonen fra Nextcloud. Hvordan en konflikt oppstår, kan du lese om i Konfliktkopier: hva det er og hvordan du løser dem.
Steg 1: fjern årsaken
Rydd først opp når det ikke lenger kommer nye konflikter. Ved mange konflikter samtidig er årsaken som regel en av disse:
- Den samme mappen følges opp av to synkroniseringsprogrammer (for eksempel Nextcloud og OneDrive, eller to Nextcloud-koblinger til samme mappe). Fjern én av dem.
- Et program endrer filer selv, for eksempel et backup-program eller et bildeprogram som skriver data i bildene dine. Lukk programmet eller ekskluder mappen.
- Du har lagt tilbake en gammel kopi av mappen din på en datamaskin som allerede var koblet til.
Steg 2: finn alle konfliktkopier
- Åpne Nextcloud i nettleseren og gå til mappen.
- Skriv conflicted copy i søkefeltet Søk her øverst til venstre (1). Du ser nå konfliktkopiene i denne mappen. Klikk på Søk overalt for å søke i hele Nextcloud.
- På datamaskinen kan du også gjøre dette: søk i Filutforskeren eller Finder etter conflicted copy. Konfliktkopier som bare finnes på datamaskinen, ser du bare der.

Steg 3: avgjør for hver fil
| Situasjon | Hva du gjør |
|---|---|
| Kopi og original er like store og har samme innhold | Slett konfliktkopien. |
| Konfliktkopien er nyere og originalen er ikke endret siden | Behold konfliktkopien: slett originalen og gi kopien det opprinnelige navnet. Eller velg versjonen du vil beholde under Løs konflikt i appen. |
| Begge er endret | Åpne begge, overfør endringene dine til originalen og slett deretter kopien. |
| Du er usikker | Flytt konfliktkopiene til en mappe kalt Må sjekkes. Da er de ute av veien, men ikke borte. |
Et sikkerhetsnett
- Alt du sletter i Nextcloud, ligger en stund i Slettede filer (Hente tilbake en slettet fil fra Slettede filer).
- Av originalen tar Nextcloud vare på eldre versjoner (Gjenopprette en navngi eldre versjoner). Hvis du ved et uhell beholdt feil versjon, kan du sette tilbake den forrige.
- En konfliktkopi som bare fantes på datamaskinen din, og som du sletter der, havner i papirkurven på datamaskinen, ikke i Nextcloud.
Tips: mange konflikter med delte dokumenter? La alle som jobber med dokumentene, åpne dem i nettleseren i Euro-Office, slik at dere jobber i én og samme versjon. Se Arbeide med Office-filer fra datamaskinen din.
