Rozdział 7 · 7.6
Synchronizacja selektywna: tylko wybrane foldery
Chcą Państwo mieć na tym komputerze tylko kilka folderów w postaci rzeczywistych plików? Prosimy skorzystać z synchronizacji selektywnej. Foldery, które zostaną odznaczone, nadal pozostaną w Państwa WebOké Nextcloud, tylko nie pojawią się na tym komputerze.
Podczas instalacji
Podczas łączenia konta w aplikacji należy wybrać opcję Choose what to sync i zaznaczyć foldery, które mają zostać zsynchronizowane. Zob. Instalacja Nextcloud Files w systemie Windows.
Zmiana ustawień później
- Proszę kliknąć ikonę chmurki Nextcloud (Windows: prawy dolny róg paska zadań; Mac: górny pasek menu).
- Proszę otworzyć ustawienia aplikacji (poprzez nazwę użytkownika lub zdjęcie profilowe w górnej części okna, a następnie Ustawienia).
- Proszę wybrać swoje konto po lewej stronie. Zobaczą tam Państwo folder, który jest synchronizowany.
- Proszę kliknąć trzy kropki obok folderu i wybrać Kies wat je wilt synchroniseren. Pojawi się wtedy lista folderów z Państwa Nextcloud.
- Proszę zaznaczyć lub odznaczyć foldery. Za pomocą opcji Alles synchroniseren oraz Niets synchroniseren można włączyć lub wyłączyć wszystko jednocześnie.
- Proszę kliknąć Zastosuj.
Uwaga: jeśli odznaczą Państwo folder, aplikacja usunie ten folder z komputera (nie z Nextcloud). Jeśli w tym folderze na komputerze zostały wprowadzone zmiany, które nie zostały jeszcze przesłane, prosimy poczekać, aż ikona chmurki będzie zielona, zanim odznaczą Państwo ten folder.
Synchronizacja selektywna czy pliki wirtualne?
| Synchronizacja selektywna | Pliki wirtualne | |
|---|---|---|
| Co widać na komputerze? | Tylko zaznaczone foldery | Wszystko |
| Co faktycznie znajduje się na dysku? | Wszystko w zaznaczonych folderach | Tylko to, co zostało otwarte lub przypięte |
| Bez internetu | Wszystkie zaznaczone foldery | Tylko to, co zostało już pobrane |
| Mac | Tylko z klasycznym folderem synchronizacji | Domyślne (File Provider) |
Jeśli korzystają Państwo z plików wirtualnych, w ustawieniach nie zobaczą Państwo znaczników wyboru przy folderach. To normalne: w takim przypadku dla każdego folderu wybierają Państwo opcję Altijd behouden op dit apparaat lub Ruimte vrijmaken (zob. Pliki wirtualne: widzisz wszystko, pobierasz tylko to, co otwierasz).
Nowe duże foldery
Jeśli w Państwa Nextcloud pojawi się nowy folder większy niż określony rozmiar (na przykład gdy współpracownik udostępni Państwu duży folder), aplikacja może najpierw zapytać, czy chcą go Państwo pobrać. Ustawienie to można skonfigurować w ustawieniach aplikacji, w sekcji Advanced (zaawansowane). Pytanie pojawi się wtedy w oknie ikony chmurki.
Wskazówka: pliki, których nigdy nie chcą Państwo synchronizować, na przykład pliki tymczasowe jakiegoś programu, należy dodać do listy Genegeerde bestanden bewerken w ustawieniach aplikacji. Gwiazdka (*) oznacza tam dowolne znaki, na przykład *.tmp.
