Rozdział 16 · 16.2
Porządkowanie kopii konfliktów w dużym folderze bez utraty danych
Pytanie: po pewnym czasie bez internetu lub po skonfigurowaniu drugiego komputera w folderze pojawiają się dziesiątki plików z dopiskiem (conflicted copy w nazwie. Czy można je po prostu usunąć?
Krótka odpowiedź: nie bez sprawdzenia. W kopii konfliktu znajduje się Państwa wersja pliku, która (jeszcze) nie trafiła do Państwa Nextcloud. To, co znajduje się w oryginale, to wersja z Państwa Nextcloud. O tym, jak powstaje konflikt, przeczytają Państwo w Kopie konfliktu: co to jest i jak ją rozwiązać.
Krok 1: usunięcie przyczyny
Porządki warto robić dopiero wtedy, gdy nie przybywa już nowych konfliktów. Gdy pojawia się wiele konfliktów naraz, przyczyną jest zazwyczaj jedna z poniższych sytuacji:
- Ten sam folder jest synchronizowany przez dwa programy jednocześnie (na przykład Nextcloud i OneDrive, albo dwa połączenia Nextcloud wskazujące na ten sam folder). Należy usunąć jedno z nich.
- Jakiś program sam zmienia pliki, na przykład program do tworzenia kopii zapasowych lub program do zdjęć, który zapisuje dane w Państwa zdjęciach. Należy zamknąć ten program lub wykluczyć folder z jego działania.
- Przywrócili Państwo starą kopię folderu na komputerze, który był już połączony.
Krok 2: znalezienie wszystkich kopii konfliktów
- Proszę otworzyć swój Nextcloud w przeglądarce i przejść do folderu.
- Proszę wpisać w polu wyszukiwania Szukaj tutaj w lewym górnym rogu frazę conflicted copy (1). Pojawią się kopie konfliktów znajdujące się w tym folderze. Aby wyszukać w całym Nextcloud, należy kliknąć Szukaj wszędzie.
- Można też wyszukać na komputerze: w Eksploratorze plików lub Finderze proszę wyszukać frazę conflicted copy. Kopie konfliktów, które znajdują się wyłącznie na komputerze, widoczne są tylko tam.

Krok 3: decyzja dla każdego pliku
| Sytuacja | Co należy zrobić |
|---|---|
| Kopia i oryginał mają taki sam rozmiar i taką samą zawartość | Proszę usunąć kopię konfliktu. |
| Kopia konfliktu jest nowsza, a oryginał nie został już zmieniony | Proszę zachować kopię konfliktu: należy usunąć oryginał i nadać kopii pierwotną nazwę. Można też w aplikacji przy opcji Rozwiąż konflikt wybrać wersję, którą chcą Państwo zachować. |
| Obie wersje zostały zmienione | Proszę otworzyć obie wersje, przenieść swoje zmiany do oryginału, a następnie usunąć kopię. |
| Nie wiedzą Państwo, co zrobić | Proszę przenieść kopie konfliktów do folderu Do sprawdzenia. Dzięki temu nie będą przeszkadzać, ale nie zostaną utracone. |
Siatka bezpieczeństwa
- Wszystko, co usuną Państwo w swoim Nextcloud, przez pewien czas pozostaje w folderze Usunięte pliki (Przywracanie usuniętego pliku z Usuniętych plików).
- Państwa Nextcloud zachowuje starsze wersje oryginału (Przywracanie starszej wersji i nadawanie nazw wersjom). Jeśli przez pomyłkę zachowali Państwo niewłaściwą wersję, mogą Państwo przywrócić poprzednią.
- Kopia konfliktu, która znajdowała się wyłącznie na Państwa komputerze i którą tam usunięto, trafia do kosza na Państwa komputerze, a nie do Nextcloud.
Wskazówka: mają Państwo dużo konfliktów przy dokumentach udostępnionych? Niech wszyscy, którzy otwierają te dokumenty w przeglądarce, korzystają z Euro-Office, wtedy wszyscy pracują na jednej wersji. Zob. Praca z plikami Office na komputerze.
