Rozdział 7 · 7.5
Pliki wirtualne: widzisz wszystko, pobierasz tylko to, co otwierasz
Dzięki plikom wirtualnym na swoim komputerze widzą Państwo wszystkie foldery i pliki ze swojej usługi WebOké Nextcloud, jednak zajmują one prawie żadnego miejsca. Dopiero po otwarciu pliku aplikacja go pobiera. Idealne rozwiązanie dla laptopa z małym dyskiem lub gdy Państwa zasoby Nextcloud są znacznie większe niż pojemność komputera.
Jak rozpoznać status (Windows)
W Eksploratorze przy każdym pliku w kolumnie Status widoczna jest ikona:
| Ikona w Eksploratorze | Znaczenie | Działa bez internetu? |
|---|---|---|
| Niebieska chmurka | Tylko online: plik znajduje się wyłącznie w Państwa Nextcloud. | Nie |
| Zielony ptaszek na białym kółku | Otworzyli Państwo ten plik; znajduje się teraz także na komputerze. | Tak |
| Biały ptaszek na zielonym kółku | Zawsze na tym urządzeniu: plik pozostaje zawsze na komputerze. | Tak |
| Dwie niebieskie strzałki | Trwa synchronizacja. |
Na komputerze Mac podobne ikony widoczne są w Finderze; znajdują się one w tabeli w Instalacja Nextcloud Files na komputerze Mac (File Provider).
Zachowanie pliku lub folderu zawsze na komputerze
Podróżują Państwo lub często pracują bez dostępu do internetu? W takim przypadku warto ustawić potrzebne foldery jako zawsze dostępne na komputerze.
- Windows: w Eksploratorze kliknij prawym przyciskiem myszy na folder i wybierz Zawsze przechowuj na tym urządzeniu. Aplikacja pobierze wszystko z tego folderu, również pliki, które pojawią się w nim później.
- Mac: kliknij prawym przyciskiem myszy na folder i wybierz opcję, aby zawsze przechowywał pobrane pliki (Keep Downloaded).
Zwalnianie miejsca
Otworzyli Państwo duży folder i dysk zaczyna się zapełniać? W takim przypadku warto zwolnić miejsce. Pliki pozostają normalnie w Państwa Nextcloud; usuwana jest jedynie kopia na komputerze.
- Windows: kliknij prawym przyciskiem myszy na plik lub folder i wybierz Zwolnij miejsce. Ikona ponownie zmieni się na niebieską chmurkę.
- Mac: kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję usunięcia pobranego pliku lub wyłącz opcję stałego przechowywania. Mac przy małej ilości wolnego miejsca sam również zwalnia miejsce.
Uwaga: w systemie Windows aplikacja nie zwalnia miejsca automatycznie. Każdy plik, który raz zostanie otwarty, pozostaje na komputerze, dopóki samodzielnie nie wybiorą Państwo opcji Zwolnij miejsce. Warto robić to od czasu do czasu w przypadku dużych folderów, na przykład ze zdjęciami. W Laptop z małą ilością miejsca na dysku: prawidłowe ustawienie plików wirtualnych i zwalniania miejsca znajdą Państwo informacje, jak najlepiej skonfigurować laptopa z małą ilością wolnego miejsca.
Uwaga: usunięcie pliku z folderu powoduje jego usunięcie również w Państwa Nextcloud, nawet jeśli był to plik wirtualny. Jeśli chcą Państwo jedynie odzyskać miejsce, należy wybrać Zwolnij miejsce, a nie Usuń. Usunęli Państwo plik przez przypadek? Można go przywrócić za pomocą Przywracanie usuniętego pliku z Usuniętych plików.
Włączanie lub wyłączanie plików wirtualnych
Podczas instalacji wybrali Państwo opcję Synchronize everything lub Choose what to sync, a jednak chcą Państwo korzystać z plików wirtualnych? Kliknij na chmurkę, otwórz ustawienia aplikacji i kliknij przy swoim koncie na trzy kropki obok folderu. Wybierz Włącz obsługę plików wirtualnych. Opcją Wyłącz obsługę plików wirtualnych można cofnąć tę zmianę; aplikacja pobierze wtedy wszystko, co zostało zaznaczone.
Kiedy lepiej nie korzystać z plików wirtualnych?
- Jeśli często pracują Państwo przez dłuższy czas bez dostępu do internetu i z góry nie wiadomo, które pliki będą potrzebne.
- Jeśli jakiś program przeszukuje wszystkie pliki naraz (na przykład program do tworzenia kopii zapasowych lub program do zarządzania zdjęciami, który indeksuje cały folder). W takim przypadku i tak zostanie pobrane wszystko.
- W systemie Linux, gdzie funkcja ta jest jeszcze w fazie testowej.
