Poglavje 6 · 6.1
Izbrisano datoteko obnovite iz Izbrisanih datotek
Oglejte si v kratkem videoposnetku
Ste po pomoti nekaj izbrisali? Brez panike. Vse, kar izbrišete v svojem WebOké Nextcloud, najprej konča v Izbrisanih datotekah, košu za smeti Nextclouda. Od tam ga obnovite z dvema klikoma.
Tako obnovite datoteko
- V razdelku Datoteke spodaj levo kliknite Izbrisane datoteke (1).
- Poiščite datoteko ali mapo na seznamu (2). Na vrhu je prikazana nazadnje izbrisana. Z orodjem Iskanje tukaj zgoraj levo hitro najdete ime.
- Kliknite Ponastavi (3).

Datoteka se vrne na svoje prejšnje mesto, z vsemi različicami. Če ta mapa ne obstaja več, Nextcloud datoteko postavi v Vašo glavno mapo.
Na seznamu vidite tudi Izvorno lokacijo, kdo je datoteko izbrisal (Izbrisal) in kdaj (Izbrisano). Z možnostjo Izprazni izbrisane datoteke (4) vse naenkrat dokončno izbrišete; to storite le, če ste povsem prepričani.
Pod tremi pikami v vrstici najdete Prejmi (1), s čimer datoteko shranite v računalnik, ne da bi jo obnovili, ter Izbriši trajno (2), s čimer jo dokončno izbrišete.

Več datotek hkrati
Z izbirnimi polji na levi strani seznama označite datoteke in zgoraj izberite dejanje za celoten izbor. Celotno mapo, ki ste jo izbrisali, obnovite naenkrat tako, da obnovite mapo.
Dobro je vedeti
- Izbrisane datoteke se ne štejejo v Vašo shrambo.
- Kako dolgo ostanejo shranjene, preberete v Hoe dolgo Nextcloud hrani različice in izbrisane datoteke?.
- Če izbrišete datoteko v računalniku, v mapi namizne aplikacije, ali v aplikaciji Nextcloud na telefonu? Potem tudi ta konča tukaj.
- Če nekdo, s komer delite mapo, izbriše datoteko, ta konča v Vaših Izbrisanih datotekah, če ste Vi lastnik. Torej jo lahko sami obnovite.
- Ko je datoteka izginila iz Izbrisanih datotek, je resnično izginila: sami je ne morete več obnoviti. V Varnostne kopije pri WebOké: kaj hranimo mi in kaj lahko storite sami preberete, kako se pred tem zaščitite.
Nasvet: bi raje najprej prejeli vprašanje, preden kaj izbrišete? Potem pri Nastavitve datotek spodaj levo vklopite Opozori pred izbrisom datoteke.
