Rozdział 10 · 10.8
Praca z aplikacją desktopową Nextcloud (synchronizacja)
Dzięki bezpłatnej aplikacji synchronizującej Nextcloud Files pliki z Państwa WebOké Nextcloud znajdują się w zwykłym folderze na komputerze. Zmiany wprowadzone w tym folderze automatycznie pojawiają się w Nextcloud, i odwrotnie. Dzięki temu mają Państwo dostęp do swoich plików także bez internetu.

Pobieranie
| Komputer | Wymagania systemowe według Nextcloud | Pobieranie |
|---|---|---|
| Windows | Windows 10 (wersja 1809 lub nowsza) lub Windows 11, 64 bitowy | Windows |
| Mac | macOS 13 lub nowszy | macOS |
| Linux | 64 bitowy (x86_64), jako AppImage | Linux (AppImage) |
Nasze przyciski zawsze prowadzą do najnowszej wersji. Dla starszych komputerów Mac (macOS 11 lub 12) Nextcloud udostępnia starszą wersję na stronie nextcloud.com/install.
Instalacja i logowanie
- Proszę zainstalować aplikację i ją uruchomić.
- Proszę wybrać logowanie i wpisać adres swojego Nextcloud, na przykład https://demo.webokecloud.nl.
- Przeglądarka otworzy ekran logowania Państwa WebOké Nextcloud. Proszę się zalogować, w razie potrzeby podać kod weryfikacji dwuetapowej i przyznać aplikacji dostęp.
- Proszę wybrać, które foldery mają znaleźć się na komputerze i gdzie ma znajdować się ten folder.
Krok po kroku ze zrzutami ekranu: Instalacja Nextcloud Files na Windows oraz Instalacja Nextcloud Files na komputerze Mac.
Synchronizacja i Nextcloud Office razem
- Jeśli w folderze Nextcloud klikną Państwo dwukrotnie na plik docx, xlsx lub pptx, otworzy się on w programie przypisanym do tego typu pliku. Może to być Nextcloud Office, ale również Word lub LibreOffice.
- Podczas zapisywania aplikacja synchronizująca umieszcza plik w Państwa Nextcloud. Pracują Państwo wtedy jednak samodzielnie: współpracownicy zobaczą wprowadzone zmiany dopiero po zapisaniu.
- Jeśli chcą Państwo pracować nad plikiem jednocześnie ze współpracownikami, proszę otworzyć go w przeglądarce lub poprzez połączony Nextcloud w Nextcloud Office. Zobacz Współpraca między programem a współpracownikami w przeglądarce.
Uwaga: widzą Państwo w swoim folderze plik z dopiskiem "conflict" w nazwie? Oznacza to, że plik został zmieniony jednocześnie w dwóch miejscach. Proszę sprawdzić, którą wersję chcą Państwo zachować, i usunąć pozostałe. W Zapisywanie lub synchronizacja nie działa znajdą Państwo więcej informacji o problemach z zapisywaniem i synchronizacją.
Wskazówka: nie potrzebują Państwo wszystkich plików na komputerze? Proszę włączyć w aplikacji tylko te foldery, z których rzeczywiście Państwo korzystają. Pozwoli to zaoszczędzić miejsce na dysku.
