Capitolul 10 · 10.6
Colaborarea între program și colegi în browser
Lucrați în programul Nextcloud Office, iar colegul dumneavoastră lucrează în browser? Atunci puteți lucra amândoi simultan în același document, exact ca doi colegi care lucrează ambii în browser. Condiție: dumneavoastră deschideți documentul din Nextcloud conectat în program (consultați Conectarea programului la WebOké Nextcloud).
Așa funcționează
- Deschideți în Nextcloud Office, în partea stângă, Nextcloud dumneavoastră la Clouduri conectate.
- Deschideți documentul partajat. Colegul dumneavoastră deschide același document în browser.
- Vedeți reciproc cursorul și modificările celuilalt. Comentariile, mențiunile, urmărirea modificărilor și chatul funcționează așa cum este descris în capitolul 8. Consultați Simultan la un document și Rapid sau Strict: cele două moduri de colaborare.
Un coleg care nu are acces la fișier nu poate colabora. Partajați mai întâi fișierul, consultați Partajarea unui document cu un coleg.
Fișiere de pe propriul dumneavoastră calculator
Dacă deschideți un fișier care se află pe propriul dumneavoastră calculator (cu Deschidere fișier local sau făcând dublu clic pe acesta în Explorer sau Finder), atunci lucrați singur. Nimeni nu vede modificările dumneavoastră până când nu salvați fișierul și acesta ajunge în Nextcloud dumneavoastră.
Acest lucru este valabil și pentru fișierele din folderul aplicației de sincronizare Nextcloud Files (Lucrul cu aplicația desktop Nextcloud (sincronizare)). Aplicația plasează fișierul în Nextcloud dumneavoastră abia după salvare. Dacă între timp un coleg lucrează în browser la același fișier, apare un conflict: două versiuni una lângă alta.
| Deschideți fișierul | Colaborare simultană | Fără internet |
|---|---|---|
| În browser | Da | Nu |
| În program, din Nextcloud conectat | Da | Nu |
| În program, de pe propriul calculator sau din folderul de sincronizare | Nu | Da |
Atenție: lucrați la un fișier partajat la care lucrează și colegi întotdeauna prin browser sau prin Nextcloud conectat în program, nu prin folderul de sincronizare. Astfel preveniți versiunile duplicate. S-a întâmplat totuși? În Istoricul versiunilor: restaurarea unei versiuni mai vechi citiți cum puteți restaura o versiune mai veche.
