Kapitola 5 · 5.15
Zrušení nebo převod domény
Pokud doménové jméno již nepotřebujete, zrušíte ho. Pokud ho chcete předat někomu jinému, kdo je také zákazníkem WebOké, převedete ho. Obojí provedete na stránce domény, v kartě Pokročilé funkce.

Zrušení domény
- U položky Zrušit doménu klikněte na tlačítko Zrušit doménu (1). Otevře se okno Zrušit doménu.
- Vyberte, jakým způsobem chcete doménu zrušit. Jaké možnosti se Vám zobrazí, závisí na okamžiku zrušení (viz níže).
- Případně uveďte důvod. Klikněte na jedno z tlačítek nebo ho napište vlastními slovy. Není to povinné, ale pomůže nám to zlepšovat naše služby.
- Klikněte na červené tlačítko pro zrušení, nebo na Zrušit, pokud nechcete nic měnit.

Možnosti v okně
- Zrušit (doménové jméno zůstane aktivní do data ukončení): doména bude normálně fungovat až do data ukončení a poté už nebude prodloužena. Toto je standardní volba.
- Zrušit a smazat hned: doména bude okamžitě zrušena a smazána. Webové stránky, e-mail a DNS na tomto jménu poté přestanou fungovat. Zbývající období se nevrací.
- Pokud už existuje otevřená faktura za prodloužení, vyberete, zda chcete zrušit k předchozímu datu platnosti (otevřená faktura za prodloužení bude dobropisována) nebo k novému datu platnosti (ještě využijete již fakturované období).
- Pokud už nové období začalo, okno zobrazí, od kterého data je zrušení možné. Doména zůstane do té doby běžně aktivní.
Pozor: pokud je doména součástí hostingového balíčku, nebude tento balíček automaticky zrušen společně s ní. Okno na to upozorní odkazem, přes který lze balíček zrušit samostatně. Viz Zrušení produktu, zrušení storna nebo převod produktu.
Po zrušení se v kartě Pokročilé funkce zobrazí odkaz Vzít zrušení zpět. Pomocí něj můžete zrušení vrátit zpět, dokud je doména ještě aktivní. Zobrazí se také tlačítko pro okamžité smazání domény. Použijte ho pouze v případě, že jste si jisti, že doménu už nikdy nebudete potřebovat: tento krok nelze vrátit zpět. Smazaná doména .nl zůstane 40 dní v karanténě. Během této doby ji můžete nechat obnovit pouze Vy.
Převod domény na jiného zákazníka
Pomocí možnosti Převést na jiného zákazníka převedete jednu doménu nebo více samostatných domén na jiný účet WebOké. Není to spojeno s žádnými náklady.
- Klikněte na Převést.
- Vyberte, které domény chcete převést.
- Dvakrát zadejte e-mailovou adresu příjemce a jako potvrzení své vlastní heslo.
- V okně klikněte na Převést.
Příjemce obdrží e-mail s odkazem pro přijetí, který je platný 24 hodin. Doména bude převedena teprve po jeho přijetí. Údaje o držiteli se přenesou společně s doménou. Dokud příjemce převod nepřijme, můžete ho zrušit pomocí tlačítka Zrušit převod.
Pokud je doména součástí hostingového balíčku, zobrazí se informace, že doménu lze převést pouze společně s celým balíčkem. Pomocí tlačítka Přejít na balíček (2) se dostanete na stránku produktu, kde převedete balíček včetně domén (viz Zrušení produktu, zrušení storna nebo převod produktu). Převod je možný pouze z hlavního účtu. Jak funguje převod a slučování celých účtů, se dočtete v Převod a slučování účtů.
