POP is de afkorting van 'Post Office Protocol 3', een standaard protocol voor het ontvangen van E-mail.

Een POP3-mailserver neemt de aan jouw gerichte E-mail voor jou in ontvangst en stuurt deze, als je op deze server inlogt, aan jouw door. De email is dan fysiek verdwenen van de mailserver. en komt de E-mail daadwerkelijk op jouw eigen computer te staan.

De tegenhanger van dit protocol is IMAP ('Interactive Mail Access Protocol'). Hierbij blijft de post op de E-mail server staan. Tot je zelf besluit het bericht van de server te verwijderen.

Het bekijken/lezen van IMAP mail doe je of via Webmail of via een mailprogramma dat IMAP ondersteunt.

Webmail zal iedereen wel duidelijk zijn, over IMAP in bijvoorbeeld outlook express kunnen we nog wel wat vertellen.

Bij het toevoegen van een account aan outlook express(of een ander mailprogramma) kun je opgeven of het POP of IMAP mail betreft(meestal te vinden onder uitgebreide opties/advanced en alleen te kiezen bij het AANMAKEN van een account).

Daarna zal de mail client gaan synchroniseren. Hij maakt een kopie van iedere email/folder die op de mailserver ook aanwezig is. Als je via webmail kijkt zul je dan dezelfde emails/folders zien als via IMAP.

Als je IMAP in combinatie met POP3 gebruikt wordt het iets complexer omdat ze elkaar in feite tegenwerken(tenzij je in POP3 weer opgeeft dat er een kopie van de mail op de server moet blijven staan). Als je met POP3 post ophaalt en daarna met IMAP kijkt dan zullen er geen berichten te zien zijn.