Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om server side rules te gebruiken op onze linux (directadmin) servers. Hiervoor gebruiken wij de exim filters.

• Wij geven geen ondersteuning op het maken van server side rules
  • Filters werken alleen op mail die gestuurd wordt aan het standaard account. Dus is uw inlognaam van het controle paneel boer122 dan is dat boer122@servernaam.webawere.nl (servernaam is bijv. linux88). Wilt u de rules gebruiken dan kunt u van een normaal mailadres de mail bijv. door laten sturen naar het standaard account.
  • Fouten maken in de .forward file zorgen ervoor dat u mail helemaal niet meer werkt. Let dus goed op.
  • Ga hier niet mee aan de slag als u niet goed thuis bent in deze materie.
  • Om server side rules te activeren maakt u het bestand .forward aan in de hoofddirectory. Sommige ftp programma's kunnen overigens geen bestanden die met een punt beginnen lezen, u kunt dan via het controle paneel files/bestanden dit bestand aanmaken. Om deze te kunnen wijzigen moet u hem even hernoemen naar bijvoorbeeld forward.txt en na het wijzigen weer terug hernoemen naar .forward

De eerste regel van dit bestand moet altijd dit bevatten:  # exim filter

Vervolgens kun je in dit bestand allerlei opdrachten gaan opnemen. We zullen het hier beperken tot enkele voorbeelden. Zorg ervoor dat als u een bericht in een bepaalde map laat opslaan dat deze map al moet bestaan.

unseen deliver test@example.com
Dit zorgt ervoor dat ieder bericht naar het genoemde mailadres wordt doorgestuurd. unseen zorgt ervoor dat het bericht de ongelezen status houdt.

if $header_subject: contains "jajaja" or
$header_subject: contains "neeneenee"
then
save "$home/imap/<domein>/<mailbox>/Maildir/.<foldernaam>/"
endif

Hiermee worden berichten met in het onderwerp automatisch opgeslagen in de betreffende map. Geeft bij <domein> de domeinnaam op (dus bijv. example.com). Bij <mailbox> de naam van de mailbox(die via pop3 accounts in directadmin is aangemaakt). Dus is het mailadres jan@example.com vul daar dan jan in en meer niet. Bij foldernaam vult u de naam van de folder in die u via bijv. webmail heeft aangemaakt. Let op dat hij met een punt moet beginnen.

if $header_to: contains "jan@example.com"
then
save "$home/imap/<domein>/<mailbox>/Maildir/.<foldernaam>/"
endif

Vergelijkbaar met vorige voorbeeld, alleen nu worden alle bericht die gestuurd zijn aan het TO adres opgeslagen in de betreffende map.

Meer informatie over deze filters kunt u hier vinden:
http://www.exim.org/exim-html-4.50/doc/html/filter_toc.html