RegistrarEURID logo

Web-Oke.nl is officieel EURID registrar en kan rechtstreeks op geautomatiseerde wijze domeinnamen registreren bij EURID zonder tussenkomst van derden.

Wie is EURID

EURid is een consortium tussen de instanties achter .be .se en .it. EURid is een afkorting van European Registry of Internet Domainnames. EURID voert in opdracht van de Europese commisie het beheer uit van alle .EU domeinnamen.

Geschiedenis

EURid is de organisatie zonder winstoogmerk die door de Europese Commissie is benoemd om het topniveaudomein .eu te beheren. Het eerste initiatief om .eu in te stellen als Europees topniveaudomein (TLD) werd in 1999 genomen door de Europese Raad. Vervolgens werd EURid in mei 2003 benoemd tot beheerder van het .eu-register. Het feitelijke dienstverleningscontract werd in oktober 2004 getekend.

In maart 2005 werd het .eu-domein toegevoegd aan de root zone van het internetdomeinnaamsysteem. Dat betekent dat .eu technisch gesproken sinds dat ogenblik bestaat.

EURid werd in april 2003 opgericht door de drie organisaties die de nationale registries beheren voor België, Italië en Zweden. Later werden ook de organisaties die de TLD's voor de Tsjechische Republiek en Slovenië beheren lid. De Europese afdeling van de Internet Society (ISOC) sloot zich in 2006 bij EURid aan, in 2007 gevolgd door de organisatie Business Europe.

Tussen 7 december 2005 en 6 april 2006 begon het .eu-register op beperkte schaal met het accepteren van aanvragen voor domeinnamen. In die periode kon alleen een domeinnaam worden aangevraagd door personen en organisaties die binnen een lidstaat van de Europese Unie een bepaalde vorm van juridische bescherming voor een naam genoten. Die periode van gefaseerde registratie wordt ook wel de Sunrise-periode genoemd.

Op 7 april 2006 opende EURid het .eu-TLD voor algemene registratie, waarbij strikt het principe “wie het eerst komt, die het eerst maalt” werd gehanteerd.

Waarom .EU

  • Het .eu-domein is beschikbaar voor 490 miljoen Europeanen in 27 landen.
  • Een .eu-adres is minder anoniem dan een generisch domein.
  • Met een .eu-adres toont u dat u openstaat voor grensoverschrijdende zaken in Europa.
Was dit antwoord nuttig? 1 gebruikers vonden dit artikel nuttig (3 Stemmen)