Als u een website gemaakt heeft op een domein dat nog niet naar onze servers verwijst(dus niet verhuisd is) en deze wilt uittesten dan is dat lastig. Als u de domeinnaam in uw eigen browser ingeeft krijgt u nog de oude site te zien.

Verhuisd u bij ons van ServerA naar ServerB dan is de proxy server geen optie en is werken met de hosts file de enige optie om de site te kunnen testen. De proxy server weet namelijk niet welke server hij dan moet benaderen.

 Hosts file

Een andere optie om gewoon uw eigen browser te kunnen gebruiken om uw site te testen voordat de domeinnaam verhuisd is, (ook als hij nog niet geregistreerd is) is de hosts file op uw pc te wijzigen. 

We gaan hierbij uw eigen computer een beetje voor de gek houden zodat als u de domeinnaam intikt in uw browser hij alvast naar ons hostingpakket gaat kijken en niet naar uw huidige(oude) provider.

U moet dan eerst even het ipnummer op gaan zoeken van de server bij ons waar uw hostingpakket staat, dit kunt u doen door op de windows toets te drukken, dan 'cmd' in te toetsen, vervolgens het commandprompt openen en de opdracht 'ping linuxYYYY.webawere.nl' intypen. Waar nu YYYY staat, vult u de nummers in die bij uw server horen. Een andere plek waar u het ipnummer terug kunt vinden is in het DirectAdmin Controle paneel in het DNS menu. Achter het A record met uw domeinnaam wordt het ipnummer ook genoemd.

De hosts file wijzigen op de Mac

 1. Open de terminal(sptotlight en dan terminal intikken in kleine letters)
 2. Type dit commando in: sudo nano /private/etc/hosts.
 3. Type uw wachtwoord in en druk op enter.
 4. Voeg nu dit toe:
  <ipnummer> testnaam.nl
  <ipnummer> www.testnaam.nl
 5. Druk nu op ctrl-o om het op te slaan, daarna op enter.
 6. Met ctrl-x sluit u de editor.
 7. Voer dan dscacheutil -flushcache in om de chache leeg te maken
 8. Uw browser even opnieuw starten

De hosts file wijzigen op Windows:

 1. C:\Windows\System32\drivers\etc <enter> Dan ziet u de file hosts staan. Deze moet u wijzigen(dubbelklik en met notepad wijzigen)
 2. En toevoegen:
  <ipnummer> testnaam.nl
  <ipnummer> www.testnaam.nl
 3. Daarna uw browsers even opnieuw starten.


Als u nu naar uwdomein.xx of www.uwdomein.xx gaat in uw browser zal onze server benaderd worden en niet de server van de oude provider. Door de regel weer te verwijderen kunt u dit weer ongedaan maken. Vergeet dat niet als de domeinnaam is verhuisd.
Het kan zijn dat uw firewall toestemming vraagt, die kunt u zonder problemen geven omdat u de wijziging zelf maakt.

Voorbeeld werking hosts file

In dit voorbeeld maken we even gebruik van de website van de spoorwegen, www.ns.nl. Als u in uw browser www.ns.nl intikt dan zal uw computer uitzoeken welk ipnummer bij www.ns.nl hoort en daarna de site van de ns tonen. Door de hosts file aan te passen kunt u echter uw computer min of meer voor de gek houden. In het voorbeeld hieronder ziet u dat we www.ns.nl laten verwijzen naar ipnummer 188.122.88.104, dat is het ipnummer van weboke.nl. U kunt dit eens uitproberen eventueel dat als u dat opneemt en dan www.ns.nl intikt wat er gebeurd (wel even browser opnieuw starten).

Was dit antwoord nuttig? 2 gebruikers vonden dit artikel nuttig (4 Stemmen)