LiteSpeed Web Server VS Apache webserver

LiteSpeed Web Server VS Apache webserver

LiteSpeed Web Server VS Apache webserver

Wat is een webserver?

Een webserver is kortgezegd een speciale computer welke 24/7 actief is en als taak heeft om webpagina's, bestanden en afbeeldingen toegankelijk te maken voor internetgebruikers wereldwijd. 

Wat is Apache webserver?

Apache is gratis, open-source en cross-platform (werkt op zowel Linux als Windows servers) webserver software. Het merendeel van de Nederlandse hostingservers maken gebruik van Apache, wereldwijd draaien ongeveer 47% van alle websites op Apache webserver. 
Doordat Apache open-source software is zijn er talloze modules te vinden die de functionaliteiten van Apache uitbreiden, dit kun je vergelijken met de vele plug-ins die voor Wordpress te vinden zijn. Dit brengt voordelen, maar ook nadelen met zich mee.

Zo gebeurt het al snel dat er vele verschillende softwaremodules die allemaal gemaakt zijn door verschillende ontwikkelaars door elkaar heen draaien, dit kan vaak een recept voor problemen en slechte performance zijn.
Jarenlang is Apache de beste keuze geweest voor webserver software voor hostingservers, Apache was de snelste en meest stabiele webserver software en bovendien ook nog eens gratis.
Omdat Apache bewezen software is zal het nog jaren de meest populaire keuze blijven.

Experts zijn het er echter wel over eens dat de tijd dat Apache de beste webserver software was nu, in 2021 wel voorbij is.

Wat is LiteSpeed Web Server?

LiteSpeed Web Server (LSWS) heeft zich de laatste jaren bewezen als de allerbeste, snelste, meest stabiele en gebruiksvriendelijke webserver software en wordt dan ook door alle experts geprezen en aanbevolen.
In tegenstelling tot Apache is LSWS niet open-source (er is wel een open-source versie maar daar maken wij geen gebruik van) en is dus ontwikkeld door een commercieel bedrijf.
Dat hier een commercieel bedrijf achter zit betekent dus ook dat LSWS een betaald product is, dat klinkt als iets negatiefs maar dat brengt ook voordelen met zich mee.
Zo worden er garanties over de werking gegeven, kunnen we er op vertrouwen dat LSWS zich de komende jaren sterk door blijft ontwikkelen en wordt er bij problemen en vragen altijd professionele support gegeven. 

Dit zijn enkele functies waarmee LSWS zicht onderscheidt van Apache (en de rest):

  • LSWS maakt gebruik van caching op server-niveau, dit zorgt ervoor dat elke website de best mogelijke performance kan bereiken.
  • LSWS heeft standaard ingebouwde beveiliging die de server beschermt tegen DDOS aanvallen.
  • Als enige op de markt biedt LSWS ondersteuning voor HTTP/3 en is dus klaar voor de toekomst.
  • De HTTP/2 performance die LSWS biedt is in elk opzicht sneller dan Apache en Nginx. Benchmarks geven aan dat LSWS zelfs 75x zo snel is als Apache bij het gebruik van HTTP/2. Dit klinkt natuurlijk onwaarschijnlijk, bekijk de benchmark resultaten hier zelf: https://http2benchmark.org/  
  • De Event-Driven architectuur van LSWS zorgt ervoor dat dezelfde hoeveelheid resources (zoals CPU- en RAM usage) veel betere prestaties kunnen leveren dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van de Process-Based architectuur van Apache. Dat zorgt ervoor dat websites niet alleen veel sneller werken, maar ook efficiënter en stabieler.
  • LSWS maakt het mogelijk om serveronderhoud te doen zonder down-time.

Performanceverschil tussen LSWS en Apache

We kunnen natuurlijk in vele technische termen het verschil in snelheid en performance tussen LSWS en Apache uitleggen, maar onderstaande benchmark resultaten laten meer zien dan dat wij uit kunnen leggen.
 


15/06/2021

Vorige

TIP: Haal een 100% beveiligingsscore op internet.nl!

TIP: Haal een 100% beveiligingsscore op internet.nl! De beveiliging van je website is enorm belangrijk. Een veilige website...
Volgende

Hoe kies je een goede domeinnaam?

Hoe kies je een goede domeinnaam? Het verzinnen, zoeken en vinden van een goede domeinnaam is moeilijk. Er zijn wereldwijd...

Reacties